Hrana bi morala biti zdravilo, zdravilo pa hrana, je že pred
več kot dva tisoč leti rekel Hipokrat.
Ljudje nismo prav nič drugega kot del narave, ki se s hrano prepletamo
v približno 70 bilijonov telesnih celic. Prav tako se narava iz tal prek
korenin vplete v deblo, veje in liste. Noben čudež torej ni, da je rastlinska
prehrana v milijone let trajajoči evoluciji vplivala na naš metabolizem
in ga začela nadzorovati; sadje in zelenjava sta hkrati hrana in zdravilo.
Celotna narava ni nič drugega kot mogočna zdravstvena ustanova,
v kateri se vsi sodelujoči med seboj koristijo. In ker ima vsaka zel svojo
zgodovino, energijo in moč je uživanje zdrave prehrane temeljno
izhodišče trdnega zdravja.
.
.
Ker me ljudje pogosto sprašujejo, kako bi sami vključili razne dišavnice
v hrano in se znebili že v naprej pripravljenih “umetnih” mešanic;
sem se odločila, da vam posredujem nekaj namigov:
.
.
bazilika: morska hrana, lazanje, italijanska kuha, musaka, testenine po bolonjsko,
zelenjavne juhe, enolončnice, paradižnikove omake, sirove omake, smetanove

omake (zelo malo)
sveže: bazilika + rožmarin + pehtran: juhe, meso, mleto meso, enolončnice
rožmarin, origano, majeron: juhe, enolončnice, marinade, gobne jedi, meso,
predvsem perutnina
šetraj: enolončnice, obare
lovor: juhe, enolončnice, paprikaš, golaž, pečen krompir
kumina: pržganka, zelje, rdeča pesa (solata), čaj
kumina z muškatnim oreščkom: zelje, ragu, paprikaš, golaž
muškatni orešček: previdno; droga! uporaba pri enolončnicah in perutnini
drobnjak (se uporablja kot peteršilj): goveja juha, solate, krompir, enolončnice
timijan: praktično povsod; enolončnice, meso, krompir, testenine, morske,
mesne, zelenjavne jedi
kapre: hladne omake (vinegretska omaka…
koper: vlaganje, omake (a le vejica not za par min in nato ven)

  • pri obarah šetraj prevladuje
  • pri krompirju timijan prevladuje

*** perutnina: limonin sok + cimet + belo vino + majeron + origano
*** pečen krompir: svež drobnjak, majeron, žajbelj, rožmarin, timijan, sol, lovor